04-08-06

Mijn waakhond

 

Mijn verzekeringsmakelaar is doodsbang van honden als hij bij mensen op bezoek gaat omdat er bij hem zoveel dossiers van bijtincidenten binnenkomen. Dit deed mij eraan denken om enkele tips op mijn blog te zetten om hondenbeten te voorkomen.

Als je de eerste maal een eigendom betreedt moet je vergezeld zijn van de eigenaar van de hond, zo wordt de hond gerustgesteld en zal je later minder risico lopen als je op bezoek komt zonder zijn aanwezigheid. Wat je nooit mag doen is het baasje van de hond aanraken voordat je diens hond helemaal kent, de kans is groot dat de hond zijn baasje gaat verdedigen. Een aangelijnde hond zal sneller bijten als hij de kans heeft als een hond die los loopt. De hond bewaakt dan het gebied rond zijn baasje. Dat een hond agressie vertoont zie je aan zijn lichaamshouding. Hij kijkt je recht aan met opgetrokken lippen, de staart omhoog. De haren in de halsstreek staan meestal omhoog. Sommige honden grommen. Bange honden, ook anstbijters genoemd, houden hun staart tussen hun achterbenen. Een hond heeft benen en geen poten heb ik tijdens de lessen kynologie geleerd. Bij sommige rassen kan je geen normale tekenen van agressie waarnemen. Een bull terriër zal vriendelijk blijven kwispelen en toch overgaan tot bijten. De meeste honden bijten uit angst als je ze aanraakt. Laat een hond altijd zelf naar je toe komen, kijk hem daarbij nooit recht in de ogen en praat met een rustige stem. Oogcontact is voor een hond bedreigend. Probeer nooit een agressieve hond te verjagen, dat wekt nog meer agressie op. Het beste wat je kan doen is heel stil en voorzichtig achteruit gaan. Je armen moet je dicht tegen je lichaam houden, bijna zoals een standbeeld.  Je mag niet beginnen te schreeuwen. Ga nooit lopen en maak geen bewegingen met je armen, dat zet een hond aan tot aanvallen. Bal je handen tot een vuist en span je spieren enigszins op. Op het ogenblik van een beet mag je nooit je hand of arm wegtrekken, dan moet je eerder duwen, anders gaan de tanden van de hond scheurwonden maken in je huid. Honden letten niet op de kledij die iemand draagt. Als mensen zich verkleden als monsters zullen de honden hen even vriendelijk begroeten. We deden de test tijdens een halloweenwandeling.

Dan bestaat er nog een categorie mentaal gestoorde honden die qua karakter verkeerd gefokt zijn, ze zijn onvoorspelbaar en ze bijten zonder enige reden. Fokken met zeer agressieve ouderdieren geeft zeer gevaarlijke afstammelingen. Populaire rassen waarmee teveel gefokt is zijn daar het slachtoffer van. Zie maar naar de golden retriever. Als je een pup in huis haalt moet je veel mensen bij je thuis laten komen. Later zal de hond veel verdraagzamer zijn tegenover vreemden. Dit filmpje bevestigt mijn ervaring als lesgeefster gehoorzaamheid.

Donna is te sociaal, ze laat toe dat de kinderen uit de buurt met haar in de zetel gaan zitten om samen tv te kijken als ik niet thuis ben. Dan merk ik bij mijn thuiskomst dat de afstandsbediening op standby staat.  

 

20:27 Gepost door Daisy | Permalink | Commentaren (7) | Tags: donna, gedrag, hond |  Facebook |

Commentaren

blaf blaf alles in orde?
Hopelijk gaat je een leuk weekend tegemoet.
Doe de groetjes aan het baasje en doei.
Tot een volgende keer.

Gepost door: luky | 04-08-06

:-) nog een gezellige avond verder hé
groetjes

Gepost door: Borriquito | 04-08-06

:-) Nog een fijne vrijdagavond en een leuk weekend!
Groetjes

Gepost door: Lizy | 04-08-06

merci Bedankt voor je bezoekje. en ik weet het maar als 29 jarige ben ik nog nooit zolang alleen geweest en vind het toch wat griezelig snap je vooral de nachten dan brr. fijn weekend gewenst.

Gepost door: mama van 2 | 04-08-06

hihii onze florimond den hooond zal uwe wijze woorden niet in de wind slaan:-)

Gepost door: willy | 05-08-06

Heel modieus gekleed ! Prettig week-end.

Gepost door: Bruno | 05-08-06

Lichaamstaal Hey :) Das een goei verslag en video. Vooral het stuk over honden die een andere lichaamstaal hebben. Jij hebt de Bullterrier als voorbeeld gepakt, maar mijn 2 Akitas zijn ook zo. Het heeft een poosje geduurd tot ik doorhad dat Toya zn stijve nek of licht gedraaid oor een waarschuwing was. Mensen die dat soort honden ni kunnen "lezen" vinden ze dan onvoorspelbaar; je video zou je dus echt meer moete tonen, op forums enzo.
Mijn 2 honden zijn super vriendelijk dus vind ik het ok als mensen erna toekomen om ze te aaien maar toch moeten die mensen begrijpen dat niet achter elke schattige smoel een lieve hond zit en dat je niet zomaar een vreemde hond moet aanraken..

Gepost door: Anna | 05-08-06

De commentaren zijn gesloten.