24-08-06

Moet er nog zand zijn om te kuisen?

 

De gids-verteller nam Donna mee voor een vertelwandeling, opgeluisterd met volkse verhalen en geschiedenis van de gemeente Keerbergen. Deze streek was destijds een grote heide met zandheuvels, die bestond uit droge en natte gebieden. Men haalde uit de schrale grond wat erin zat. In elke woonkamer werd door onze voorouders wit zand gestrooid. Op de lemen of rode tegelvloeren was witzand een bewijs van netheid en door dat zand bleef het een tijdje proper. Zo kreeg het stof geen kans om rond te vliegen en het was bovendien erg decoratief als het door de vrouw des huizes in bekjes geborsteld werd. De zandleurders gebruikten voor hun werk een kruiwagen of een ezelskar. Als de ezel versleten was werd hij geslacht en uitverkocht. Al de buren kwamen achter hun portie ezelsvlees. Voordat het zand gebruikt kon worden moest het eerst gewassen worden. Zes tot zeven wasbeurten volstonden om het gewenste resultaat te bekomen. Zandjan was de laatste Keerbergse zandleurder. Zijn standbeeld siert het uitzicht van het gemeenteplein.

Verhalenwandelingen kunnen door elke vereniging worden georganiseerd. Denk aan hondenscholen en sportclubs. In schoolverband is het een prettige vorm van leren. Donna zal ervoor zorgen dat er in de toekomst meer verhalenwandelingen zijn. De meester en de juffrouw moeten dit maar lezen.

Keerbergen deelt een grens met Haacht, die gevormd wordt door de Dijle. Tot het einde van de zestiende eeuw stond de kerk van Keerbergen op de Kerkebergen langs de Dijle. Toen was de rivier nog niet ingedijkt en de lager gelegen gebieden stonden geregeld onder water.

 

De Broekelei met haar beek, haar putten en moerassen is een uniek natuurgebied. Hier kreeg Donna uitleg over turfputten. Een wasbeurt volstaat om haar terug proper te krijgen, anders heb ik in huis een zandtapijt met bekjes.

 

20:51 Gepost door Daisy | Permalink | Commentaren (4) | Tags: wandeling, keerbergen, donna |  Facebook |

Commentaren

Kater Daar verschiet ik nu niet van!
Zou er iets bestaan als een blog afkickcentrum?
Groetjes Luca

Gepost door: Luca | 24-08-06

*** Het hondje heeft er ook plezier aan gehad zo te zien en onderzocht ook het natte gewassen zand. Groetjes en tot kijk

Gepost door: emmy | 24-08-06

Tibetaanse waterhond? Normaal gezien houdt een Tibetaanse Terriër niet van water maar Donna is daarop een van de uitzonderingen. Ik denk dat ze die eigenschap van haar groot tante Qhyana geërfd heeft. Qhyana was een dochter van Maja en als pup zat die ook al in ons vijvertje. Qhyana was een kei in agility, ze was de zus van ons Qomo.

Gepost door: Monique | 24-08-06

ben vriend en werkcollega van roger depooter en simone hallo.
HEEL MOOIE BLOG.
proficiat
groetjes van annie en jean pierre

Gepost door: de wit jp | 17-12-07

De commentaren zijn gesloten.