16-05-07

Honden en kinderen

 

Kinderen 019-800Kinderen beschouwen de hond vaak als een levende knuffel. Er valt van alles aan te ontdekken, je kunt er mee spelen en je kunt er heerlijk warm tegen liggen slapen. Voor een kind is een hond een levend speelgoed. Voor de hond is het natuurlijk heel anders. Het mensenkind is voor hem een pup. Een pup mag alles tot een bepaalde leeftijd. Bij hond en wolf is dat rond de 16 weken. Daarna worden de pup door de volwassen honden de samenlevingsregels en de rangorde bijgebracht.  In een wolvenroedel is simpel en eenduidig. Voor een hond in een mensenroedel is het heel wat moeilijker. Het mensenkind blijft in het gezin lange tijd pup. Het duurt jaren! Het kind wordt blijvend beschermt tegen opdringerige roedelgenoten.
Wordt dat kind dan nooit volwassen?

 
De hond heeft de laagste rang in huis. Dat lees je overal. Helaas de praktijk is anders. Geen hond ziet tegen kleine kinderen op. Kinderen laten ook helemaal geen hoge rang zien. Ze kruipen en spelen net als de hond op de grond. En vooral kruipen is voor de hond een teken van onderwerping. Kinderen lopen altijd naar de hond toe en tonen daarmee opnieuw een lage rang. Ze liggen naast hem op de grond en soms zelfs in zijn mand. Ze halen hem aan als hij daarom vraagt en hun speelgoed slingert rond en wordt zelden verdedigd. Voor de hond zijn kinderen gewoon niet meer dan leuke, maximaal gelijkwaardige speelkameraadjes. Juist in het spel test een jonge hond zijn rangorde. En als het kind geen pup meer is, leert de hond het kind toch gewoon ook zijn plaats. Voor een hond is een kind altijd de laagste in rang. Als de ouders aanwezig zijn en het kind in bescherming nemen, accepteert een hond tijdelijk wel een lagere rang. Maar moeilijk vindt hij dat wel. Dat zal hij recht zetten, zo gauw hij kan. Is die hond weer alleen met het kind, dan moet hij het kind zijn plaats wel bijbrengen. Dat gaat vaak wat hardhandig.Gelijkwaardig of lager in rang zijn, is geen probleem als kinderen maar begrijpen dat er grenzen zijn. De meeste honden verdragen veel. Erg veel. Vaak kunnen ze maar niet besluiten of het kind nog steeds als pup gezien moet worden of niet. Zij zijn sociaal, vriendelijk en tolereren alles. Kinderen trekken aan hun haren, staart, prikken met hun vingers naar de ogen of in hun neus. Ze klimmen op hun hond om ergens bij te kunnen of leren lopen door zich aan hem op te trekken. Maar vaak wordt de hond er nerveus of bang van. Soms wil hij alleen maar met rust gelaten worden. Hij staat op en loopt weg. Dat is voor veel kinderen opnieuw een uitdaging. Ze gaan de hond achterna en hij loopt naar zijn mand. Maar ook daar is hij niet veilig. Hij kijkt heel nadrukkelijk weg, waarmee hij zegt: 'laat me met rust'. De meeste kleine kinderen begrijpen de hond niet. Vele signalen volgen. Maar ze worden niet gezien. Uiteindelijk gromt de hond en daarmee zegt hij eigenlijk niets anders dan 'voor de laatste keer'. Als het kind dat doet is het gevaar voor escalatie wel voorbij, maar de hond heeft nu wel geleerd dat alleen grommen werkt. De volgende keer zal hij de andere signalen weglaten. Die hoort en ziet het kind immers toch niet. Negeert het kind ook het grommen nog als waarschuwing, dan rest de hond weinig anders dan snel over te gaan tot een korte beet. Dat is nu eenmaal het grootste gevaar als je een kind alleen bij een hond laat!

Daarom moeten we kinderen regels bijbrengen!

Voor het kind betekent dit een totaal verbod om in de mand of bench te komen. De hond moet een plek hebben om zich veilig voor het opdringerige kindergedrag terug te kunnen trekken. Het kind moet weg blijven van zijn eten. Het is onnatuurlijk dat een hond van zijn voer moet wijken voor een ranglagere. Natuurlijk gaat een kind nooit naar de hond toe, maar leert de hond te roepen. Het kind aait de hond best onder de kin of op zijn borst, niet tegen de haren in en gaat niet over hem heen hangen. Een kind trekt niet aan oren, staart of andere lichaamsdelen en prikt niet naar neus en ogen. En hoe moeilijk ook, speelgoed mag niet op de grond blijven slingeren, want wat taboe is voor de hond moet ook niet continu en overal een uitdaging vormen. Al lijkt een hond de hem opgelegde lage rang te accepteren, de kans is groot dat hij daaraan twijfelt van zodra de volwassenen niet aanwezig zijn. Als een hond zijn rangorde t.o.v. kinderen zou willen testen, zal hij dat alleen maar doen in hun afwezigheid. Dus laat kind en hond nooit alleen, ook niet voor een paar minuten! Zo laat een kind de hond ook nooit alleen uit. Een hond aan de lijn bij een kind, heeft de plicht die lagere in rang te verdedigen. Zijn agressiviteit stijgt enorm en het kind zal de hond niet kunnen houden.

Ook hondenbaasjes hebben verplichtingen!

Het karakter van je hond wordt gevormd op de leeftijd van zeven tot twaalf weken. Die periode moet je benutten om je hond leren om te gaan met kinderen. De rol van de fokker is daarbij van groot belang. Pups die langer als zeven weken in het nest blijven moeten al door de fokker gesocialiseerd worden met kinderen en vreemde mensen. De kennismaking met kinderen moet voor de hond iets prettigs zijn. Laat hem zitten en geef hem een beloning. Associeer de kennismaking met kinderen steeds met een positieve bekrachtiging. Een postieve bekrachtiging is een synoniem voor beloning. Laat je hond liggen of zitten en laat de kinderen een hondensnoepje geven. Na een tijd zal je hond de meeste kinderen verafgoden. Het is belangrijk dat de baasjes hun honden op jonge leeftijd leren omgaan met kinderen en het is even belangrijk dat ouders hun kinderen op jonge leeftijd leren omgaan met honden.

Kinderen 015-800

 

13:49 Gepost door Daisy | Permalink | Commentaren (9) | Tags: kinderen, donna, gedrag, tip |  Facebook |

Commentaren

Daisy proficiat. Dat heb je heel goed geschreven, liefs viv

Gepost door: viv | 16-05-07

wat schattig, die foto. Brave hond, die Donna. Onze Erkan is persoonlijk ook gek op kinderen, als ze - zoals je zegt - tenminste hun manieren houden. Maar een hond en een kind alleen laten, daar moet je wel een uil voor zijn. Als ik zie wat Erkan zonder al te veel inspanning aanvangt met takken van 5 cm doorsnee, dan wil ik niet weten wat er gebeurt met een kinderarmpje...

Gepost door: Enid | 16-05-07

IK HOOP DAT ER NU HEEL VEEL BEZOEKERS OP JE BLOG KOMEN! Ik hoop dat je héél veel bezoekers krijgt want je uitleg over het omgaan van kinderen met honden en vice versa is heel duidelijk. Veel problemen zouden kunnen vermeden worden als de mensen eens wisten hoe ze juist moesten handelen. Laat deze tekst maar een tijdje langer als eerste op je blog staan zodat het door veel mensen gelezen kan worden. Eigenlijk zouden alle nieuwe eigenaars van pups zo'n tekst moeten meekrijgen. Hondenscholen zouden ook meer aandacht moeten schenken aan het omgaan van honden met kinderen.

Gepost door: Monique | 16-05-07

Daisy Ik kom jou nog en fijne avond wensen ,en voor straks slaapwel,en een heel fijn verlengd weekend .
En een dikke knuffel van onze King ….muzikale groeten Tilly

Gepost door: Tilly | 16-05-07

Dag Daisy;-) Komen bijlezen na de pc problemen !
Dit heb je héél goed uitgelegd ! Is ook héél belangrijk voor mensen met kleine kinderen die een hond willen aankopen !
Groetjes;-)

Gepost door: nicole | 16-05-07

:-) kan niet anders dan zeggen dat je dit heel goed hebt geschreven !!
op je vraag: dan ligt het bloggen stil hé :-)
fijne avond nog
groetjes

Gepost door: Borriquito | 16-05-07

;-) Donna trekt voor de gelegenheid wel een gedweëe snoet;-)
Fijne verlofdag en lieve groet. Knuf aan Donna

Gepost door: emmy | 17-05-07

Iedereen die een hond aanschaft, zou eerst deze tekst eens moeten lezen!!

Liefs voor jou en een knuf voor Donna

Gepost door: François, Nicole, kinderen & broertje Addis | 17-05-07

:-) fijne vrijdag Daisy en Donna
groetjes

Gepost door: Borriquito | 18-05-07

De commentaren zijn gesloten.