24-05-07

Mag mijn hond los in de auto zitten?

 

Gedichten 032 (Medium)In het Belgisch verkeersreglement staat niets over dieren in de auto, maar het algemeen artikel 8 stelt dat iedere bestuurder ten allen tijde de controle over zijn stuur moet kunnen bewaren. Een vrouw werd ooit voor de politierechtbank gedaagd omdat haar hond naast haar op de passagierszetel zat. De politierechter altragordel2sprak haar toen vrij omdat ze niet gehinderd werd door de rustige hond. Voor de veiligheid van je hond kan je best een tuigje gebruiken om hem in de auto vast te maken. Zet je hond nooit vast met een halsband; bij een ongeluk zal deze meestal ernstige nekletsels veroorzaken. Het tuigje dat Donna draagt wordt in de handel aanbevolen om honden in de auto vast te zetten aan een hondengordel. het is bewezen dat een hond die niet vast zit een aanrijding met een snelheid van 50 km per uur bijna nooit overleeft en dat een hond van 30 kilo bij die snelheid een dodelijk projectiel wordt van 600 kilo. Bij een botsing knalt een hond door de voorruit en als de betuurder bruusk remt, vormt hij een gevaarlijk projectiel! Het gevolg: een zwaargewonde hond die zowel de bestuurder als de medepassagiers in gevaar brengt. Hoewel je zelf wel goed ingesnoerd zit, kan zo’n ongeluk toch nog ernstige gevolgen hebben. In sommige landen is het zelfs inmiddels verplicht om je hond vast te zetten in de auto. Het gekke beeld van een hondenneus door het openstaande venster hoort in Duitsland definitief tot het verleden. Zo ben je ook in Italië en Spanje verplicht om bij het vervoeren van twee of meer honden, deze in de auto achter een rek of net te plaatsen of ze op de achterbank vast te zetten met een veiligheidsgordel. Bij een ongeluk kan de airbag van de auto je hond  ernstig of dodelijk verwonden; daarom is het raadzaam om honden op de achterbank met een hondengordel vast te zetten.

Gedichten 031-800

 

 

20:09 Gepost door Daisy | Permalink | Commentaren (11) | Tags: hond, tip, auto, wet, vervoer |  Facebook |

Commentaren

Erkan zit steeds in de koffer, door de achterruit naar buiten te kijken (behalve die keer dat hij met zijn poten vol natte leemgrond over de achterbank sprong omdat hij schrik had van de achterruitwisser haha). Goed trouwens dat je over de regelgeving in Duitsland spreekt: doet er mij aan denken dat ik Erkan zijn paspoort niet mag vergeten als we sebiet op weekend naar Duitsland vertrekken :-)

Gepost door: Enid | 25-05-07

Niet altijd realiseerbaar denk ik...

Liefs voor jou en een knuf voor Donna

Gepost door: François, Nicole, kinderen & Matiz Behoney | 25-05-07

Hangt er van af. Het hangt er een beetje van af bij ons. Als we naar een show rijden gaan ze gewoonlijk in de bench achteraan in de auto. Voor Ayisha destijds (ze iser gelukkig nu van af)en nu voor haar dochter Ferhiye is er een uitzonderingsmaatregel omdat zij wagenziek zijn bij lange ritten. Met een hond op show komen die kletsnat is van het kwijlen en soms ook nog eens flink overgegeven heeft is geen lachtertje en we hebben ondervonden dat, als ze vooraan op schoot zitten het al een pak scheelt. Als we naar de shows gaan zijn we toch altijd met zijn 2en. Ze zijn dan een stuk rustiger en samen met een pilletje Maldauto (vrij verkrijgbaar in Frankrijk) komen ze dan fri!s en monter aan, na verloop van tijd verdwijnen dan de symptomen van wagenziek vanzelf en hoeven al deze maatregelen niet meer.
Voor een korte rit gebruik ik ook de autogordels, alleen bij ons Xcelleke hebben die geen nut want ze bijt ze gewoon over tijdens de rit. Kostelijke affaire met die madame.

Gepost door: Monique | 25-05-07

gordeltje ? ge moet die van ons eens proberen een gordeltje aan te doen....man toch, niet te doen !

Groetjes

Gepost door: yammer | 25-05-07

Daisy zouden ze moeten plichten. ken er eentje en zijn hond sprong uit de wagen en dood....Of je moet een speciale plaats zoals Erkan heeft voorzien en goed afsluiten.

Als ik e plannen op pdf heb stuur ik ze door..dan kan jij ook rekenen haha

Gepost door: viv | 25-05-07

:-) goeie morgen Daisy en Donna
altijd beter om je voorzorgen te nemen als ze in een auto plaatsnemen hé
als je sommigen ziet rondrijden, amaai
fijne zaterdag jullie toegewenst
groetjes

Gepost door: Borriquito | 26-05-07

Nog een fijn Pinksterweekend. Donnatella,
Is dit een van je honden, een snauzer denk ik voor zoveel ik van hondenrassen ken.
Wij hebben lange tijd geleden een hondje van de straat opgenomen, dat was een kruising van een schnauzer, weet niet of de schrijfwijze juist is.
Dat beestje was zo dankbaar, daar hebben we veel plezier aan beleefd, maar dan kwam zij op een bepaalde leeftijd en toen hebben we haar moeten laten inslapen omdat ze kanker had.
Ik heb haar nog even mogen in mijn armen nemen tot ze insliep, hartverscheurend.
Daar zijn we dagen ziek van geweest, het rare was dat ik haar nog her en der zag lopen.
Ik kan er inkomen dat je op veilig wilt spelen als je jou schatjes meeneemt in de wagen.
Nog een fijn Pinksterweekend.
Groetjes.
DJ-BO & CO.

Gepost door: DJ-BO | 26-05-07

Beste lieve Daisy,
Hoe moet het dan met de rest van het gezin?---> in ons geval 2 kinderen en 2 tibetanen, hoe zet ik die dan allemaal vast? Bij ons gaan de honden momenteel ook in de bench (kofferruimte), maar als we op reis zijn, dan is er geen plaats voor de bench en dan zitten ze aan de voeten van de kinderen...
groetjes
MT en co

Gepost door: Marianne | 27-05-07

Voor een Spaans hondje in nood! Hallo Daisy, Ik was al een hele tijd van plan voor Dréke zo een gordel te kopen. Maar nu ga ik er werk van maken, misschien ga ik seffens wel naar de dierenwinkel in de buurt die op zondag open is. Ik heb je al laten weten dat ik een actie ging starten voor een Spaans hondje in nood. Wel, die is op volle gang! Mogen we ook op jouw steun rekenen? Kom je alles eens lezen op mijn blogje? Bedankt!

Gepost door: Viva | 28-05-07

Het is een stuk veiliger voor uw hond als u een hondengordel gebruikt.

Gepost door: Rijschool Delft | 18-09-14

Het is zeker een stuk veiliger als je hond een riem draagt maar het is wel heel lastig om een hond heletijd in de zelfde positie te laten zitten.

Gepost door: Autogarages Leidschendam | 05-03-15

De commentaren zijn gesloten.