25-07-07

Donna, apport!

 

apport 024-800Om je hond te leren apporteren moet je een voorwerp nemen dat je hond graag vastneemt. De grootte van het voorwerp moet in verhouding zijn met je hond. Voor een klein hondje koop je best een stevig kattenspeeltje of een tennisbal voor katten. De keuze van een apport hangt af van het karakter van je hond en het ras. De meeste retrievers apporteren zonder problemen. Border collies kan je dikwijls na mekaar laten apporteren. Een Tibetaanse terriër apporteert als hij het geleerd heeft, hij weet maar al te best dat hij een snoepje krijgt na het afgeven van zijn speeltje. Op het ogenblik dat je hond zeer goed apporteert, moet je stoppen met deze oefening. Eerst en vooral moet je hond een voorwerp leren vasthouden. Gooi het binnen de meter voor je op de grond en geef je hond het bevel 'vast'. Op het ogenblik je hond het voorwerp goed vastneemt, lok je hem naar je toe. Als je neergehurkt bent, zal je hond vlugger dichtbij komen en zo kan je zijn apporteervoorwerp vastnemen voor hij het laat vallen. Voor honden die hun speeltje koppig tussen hun tanden vasthouden, gebruik je een snoepje bij het bevel 'los'. Ruilen met een ander speeltje is ook een mogelijkheid. Veel geleiders maken een fout om 'los' te roepen terwijl ze aan het speeltje trekken. Gedurende de eerste trainingsweken geef je het bevel' los' als je hond zijn mond al heeft geopend, zeker niet eerder. Een snoepje voor zijn neus doet wonderen! Met een trekspelletje leer je het woord vast. In het begin, bij het aanleren mag je het apport nooit ver weg gooien. Op een grote afstand zullen veel honden in de verte beginnen te spelen en rondjes lopen. Ze belonen zichzelf door te spelen. Wanneer je hond keurig apporteert, moet je na deze oefening nog even spelen met je hond. Een trekspelletje of een bal met een touw zijn ideaal. Het naar je toe komen moet aangenaam zijn voor je hond. Geleiders de stokstijf blijven wachten op de komst van hun hond, hebben weinig kans dat hun hond tijdens de eerste trainingsweken terugkomt met een apport. Vergeet alle regels uit de boeken en doe deze oefening op een speelse manier. De afwerking is voor later

apport 005-800

 

12:42 Gepost door Daisy | Permalink | Commentaren (10) | Tags: donna, oefening, tip, hond, hondenschool |  Facebook |

Commentaren

Hello Daisy Zie dat Donna daar geen probleem mee heeft
Nog een fijne dag verder
Groetjes

Gepost door: Rita | 25-07-07

Donna is ook een flinke meid he
liefs viv

Gepost door: viv | 25-07-07

Fijne woensdag. Hallo Daisy,
Dit zijn weer interessante raadgevingen.
Hoe is het trouwens met het egeltje,
leeft het nog ?
Nog een gezellige dag.
DJ-BO & CO.

Gepost door: DJ-BO | 25-07-07

Allemaal goed en wel, maar Erkan geeft zijn stok/bal/koord voor niks af. Van snoepjes moet hij op zo'n moment niet weten. Dan kijkt hij enkel à la "je denkt toch niet dat ik mijn stok laat vallen voor zo'n zielig snoepje?" "Ruilen" werkt enkel bij stokken: blijkbaar is de ene stok voor Erkan even goed als de andere. Maar bij balletjes of trekkoorden werkt dat niet, zelfs al zijn ze identiek: hij heeft altijd wel een voorkeur voor één exemplaar en dan kunnen wij op onze kop gaat staan... Tja, hier zit wel deels de koppigheid van de Stafford mee te spelen, zeker?

Gepost door: Enid | 25-07-07

Apporteren! Sommige honden apporteren als de beste bij anderen heeft het bloed, zweet en tranen gekost voor ze er mee weg zijn. Onze kater Ike is een super apporteur, hij heeft zo zijn favoriete popjes en eens hij begint te apporteren weet hij van geen ophouden meer. Ik ben altijd de eerste die de brui aan Maarten geeft.

Gepost door: Monique | 25-07-07

Daisy Ik hoopt dat we vandaag ook wat zon hebben , want we gaan straks voor een dagje naar zee.
Groetjes en een pootje van Charly aan Donna

Gepost door: Jeske | 26-07-07

:-) ze moeten dat ook leren, en bij sommige gaat het al wat sneller dan bij anderen
fijne donderdag nog verder
groetjes

Gepost door: Borriquito | 26-07-07

Eindelijk hebben we een fotootje!!!

Groetjes,
Nicole

Gepost door: François, Nicole, kinderen & Behonegn | 26-07-07

ik hop dat donna geen .. doping gebruikt zenne:-)

Gepost door: willy | 26-07-07

Zoals eerder op mijn blog vermeld, krijg ik apport maar niet onder de knie met onze Tidou. Hij kent wel heel goed de bevelen los en vast, maar apporteren, neen, dat gaat nog niet. Als ik het weggooi loopt hij erom en loopt hij ermee weg. En als hij weet dat ik snoepjes bij me heb om hem te belonen bij ruilhandel, dan loopt hij helemaal niet acher de apport of wil hij het zelfs niet vasthouden, dan wil hij enkel maar snoepjes, de rest intreseert hem dan niet meer... Tja... Blijven oefenen zeker?

Gepost door: Kristel | 26-07-07

De commentaren zijn gesloten.