12-08-07

Frisky wil een paspoort :-)

 

Tegen juli 2008 moeten alle paarden, pony's en ezels op Belgisch grondgebied een chip en een paspoort hebben. Voor die paarden zonder chip die al een paspoort hebben van een stamboek, moet je het aanvraagformulier van de Belgische Confederatie van het paard vzw -dienst identificatie (idpaarden) invullen en samen met een kopie van hun paspoort naar het secretariaat van het stamboek opsturen. Op dat formulier geef je het paard een bestemming: voor de slacht of voor het leven. Het secretariaat van het stamboek zorgt voor de bevestiging van het feit dat je paard al een paspoort heeft. De dierenarts die je zelf kan kiezen (tussen de dierenartsen die gemachtigd zijn op de lijst van de website) krijgt nadien de papieren toegestuurd en mag je paard chippen. De kostprijs valt dan nog mee.

Voor paarden die geen stamboekdocumenten of paspoort hebben moet je zelf de gegevens op hetzelfde aanvraagformulier invullen. De leeftijd moet je zelf invullen. Volgens mij gaan veel eigenaars enkele jaren liegen als ze van plan zijn om hun paard of pony nadien te verkopen :-) Na twaalf jaar is het bijzonder moeilijk om de leeftijd van een paard exact vast te stellen. Die gegevens stuur je (niet aangetekend ) naar het adres op het aanvraagformulier. Later krijgt het desbetreffend dier een paspoort tegen betaling en je paard kan geschetst en gechipt worden door de dierenarts. De totale kostprijs voor mijn kleine Frisky zou met de visite van de dierenarts inbegrepen ongeveer 110 euro bedragen. Voor een kleine pony kies je best de bestemming voor het leven omdat de slachtwaarde kleiner is als de kosten om laten te slachten. Zelf mag je volgens de wet geen paardachtige vervoeren naar een slachthuis. Ook de landbouwers mogen hun dieren niet langer naar een slachthuis brengen als ze daarvoor geen erkenning hebben.

In de krant stond te lezen dat de asielen, die paarden en pony's opvangen, overvol zitten. Er zijn enorme wachtlijsten voor de opvang van oudere paarden.Om een groot paard af te staan betaal je 200 euro en voor een kleine pony 75 euro.Tot op heden was het houden van een paard niet gekend. De meeste dieren werden tot voor juli 2006 naamloos verhandeld en de stamboekdocumenten bleven vaak op de naam van de fokkers staan. Er zijn tot op heden massa's paarden die niet getraceerd zijn door de stamboeken. Om alle mogelijke procedures van identificate te kennen zal ik nog een tijdje moeten studeren.

Ik weet wel één ding. Als je nu veel paarden bezit op je naam als sanitair verantwoordelijke, je verplicht bent om je in regel te stellen met de voorschriften van het mestdecreet. Wie moet er nog een paard hebben?  Klik hier :-)

Frisky 047-800

 

Frisky 004-800Frisky 009-800Frisky 011-800Frisky 017-800Frisky 034-800

 

 

 

 

 

21:01 Gepost door Daisy | Permalink | Commentaren (10) | Tags: paard, pony, donna, anastasia, ezel |  Facebook |

Commentaren

Daisy als ik die velen op dat likje lees, keert mijn maag. Zo verwaarloost.

liefs viv

Gepost door: viv | 12-08-07

Daisy wel heel leuk dat paardje met die hond:)
Een goede morgen ,en een goed begin van een nieuwe week .
Bedankt voor jou bezoekjes aan mijn blog ,vanaf dinsdag gaan we in verlof .
Maak er een fijne maandag van …muzikale groeten Tilly

Gepost door: Tilly | 13-08-07

Daisy Wel heel leuk dat paard met de hond,en Donna heeft haar goedkeuring.
Nog een aangename maandag verder
Groetjes

Gepost door: Rita | 13-08-07

Heel leuke foto's.
Groeten.

Gepost door: Belgian pyr | 13-08-07

:-) een paard? nee bedankt heb genoeg met mijn geitjes :-)
dan moet ik me ook laten chippen lees ik, heb wel gene stamboom zulle :-)))
fijne maandag
groetjes

Gepost door: Borriquito | 13-08-07

Mensen kopen en verkopen dieren zoals ik van onderbroek verander!!! Schandalig!!! Als je een dier koopt/krijgt dan is dit voor het leven!!! Anders is het beter dat je er NOOIT MEE BEGINT!!!
Groetjes,
MT

Gepost door: Marianne | 13-08-07

;-) Donna even komen knuffelen en een goede week gewenst aan jou Daisy.
Groetjes;

Gepost door: emmy | 13-08-07

Heel leuke foto's. groetjes frank

Gepost door: frank | 14-08-07

leuk om te zien dat al jullie dieren goed opschieten met elkaar
Ik ben net terug van TIVOLI park,ben daar met Luna gaan wandelen en dan de kinderboerderij bezocht
Zij is ook gek van alle dieren,maar de konijnen en geiten hebben een lichte voorkeur
Dit park is ideaal om met een pup te gaan wandelen,je hebt veel kinderen,en allerlei dieren en geuren
Geniet nog van deze zomerse dag

Gepost door: mireille | 14-08-07

Wat een leuke foto's heb je hier! Toveren een smile op mijn gezicht hoor ;-)

Gepost door: Tacha | 14-08-07

De commentaren zijn gesloten.