11-11-07

Een postkoetshond :-)

 

frisky2 005-800frisky2 023-800Met één PK door de straten van Keerbergen rijden is een favoriete bezigheid van Donna en de kinderen uit de buurt. Frisky is een echt natuurtalent als hij voor de koets loopt, hij schrikt niet van het drukke verkeer, en zelfs wanneer er een grote hond op hem afkomt zal hij nooit in paniek raken. Ik heb hem opgeleerd zoals een hond, van op afstand reageert mijn kleine pony volledig op mij stem. Meestal wandel ik voor, achter of naast de koets om alles een beetje in het oog te houden. Voor de veiligheid heeft het koetsje een rem en een handrem, vooraan naast de voeten van de menner. Galop is zeer gevaarlijk op verharde wegen en in de bebouwde kom is dit tempo bij wet verboden. Zo'n rijtuigje wordt in het verkeersregelelent beschouwd als een voertuig en op de openbare weg gelden bijgevolg dezelfde voorschriften. Dronken 'achter de teugels' gaan zitten moet je zeker niet doen :-) Ook bij duisternis moet een rijtuig voorzien zijn van de reglementaire verlichting. Op een autostrade rijden kan niet omdat een paard niet zo snel kan lopen.( + 70 km./uur!) Een koetsier moet minstens 16 jaar oud zijn. Als ruiter mag je al zonder begeleider op je veertiende naar buiten.

Om de fijne knepen van het mennen onder de knie te krijgen kan je een mencursus volgen bij de Vlaamse liga voor paardensport. Die opleiding is zeker niet eenvoudig voor mensen die geen ervaring hebben met paarden en pony's. De vragen om zich voor te bereiden op het examen van koetsier eisen veel kennis over de bouw van het paard en de benamingen van de tuigonderdelen moet je allemaal kennen. In België heb je nog steeds geen koetsiersbrevet nodig om op de openbare weg te rijden met een rijtuig, maar van het ogenblik dat je als menner aan wedstrijden deelneemt is dat wel een verplichting! De meeste honden rijden graag mee met een koets. De Geschiedenis leert ons dat Dalmatiërs (ook wel postkoetshonden genoemd)vroeger gebruikt werden om de paarden van postkoetsen en brandweerwagens te begeleiden. Zij bewaakten dag en nacht het span met de last, waardoor het voor dieven bijna onmogelijk was om de paarden of de vracht te stelen. Ons Donna is eerder de mascotte van de bende, meelopen heb ik ze nog niet zien doen :-). Zolang ze op de koets zit met de buurmeisjes moet ze niet te poot gaan.

Begin maar met oefenen voor het examen van koetsier en laat me weten of je geslaagd bent.

frisky2 055-800

 

frisky2 069-800

 

19:30 Gepost door Daisy | Permalink | Commentaren (12) | Tags: paard, donna, frisky, kinderen, rashond, hond, pony, vervoer |  Facebook |

Commentaren

Hallokes Lieve groetjes voor U en donna...pootje

Gepost door: yolanda | 11-11-07

Leuke rit Het ziet er best leuk uit zo met de koets op pad te gaan. Donna blijkt zich niet moe te maken, het zou anders goed zijn voor haar lijn mocht ze zoals de Dalmatiërs deden de koets begeleiden ;-)

Gepost door: Monique | 11-11-07

Die Donna toch, ze lijkt er echt van te genieten !

Gepost door: Miss Poppy | 12-11-07

Mooi plaatje van de uitstap met de pony. Nog een fijne dag voor jou en een aaiken voor Donna.

Gepost door: Annick | 12-11-07

Hallo Daisy Donna ziet dat wel zitten zo een uitstapje met de pony.
Een fijne maandag en een goed begin van de week
Groetjes Rita

Gepost door: Rita | 12-11-07

Dag Daisy Zo een ritje zie ik ook wel zitten hoor

Gepost door: Felixken | 12-11-07

ze geniet er van

Gepost door: frank | 12-11-07

Daisy als ze er maar bij is dan is ze gelukkig he, geef ze een dikke knuffel

Gepost door: viv | 12-11-07

Beste lieve Daisy en Donna en Dhyanitje,

Zo leert een mens elke dag bij hé, dit wist ik allemaal niet! Paardensport is niet meer aan mij besteed met m'n slechte rug en knieën!
Maar een tochtje met zo'n huifkar zie ik wel zitten, allé soms heb ik nog medelijden met het boerenpaard die de last moet trekken!!!

Gepost door: Marianne | 13-11-07

hallo Fije dag voor jullie...lieve groetjes

Gepost door: yolanda | 13-11-07

Daisy en Donna Donna die kunt ge toch echt overal opzetten hé,ze blijft altijd maar overal stilzittendat zou ik echt niet moeten proberen met onze Charly hoor ,die springt daar direkt af.
Groetjes en een pootje van Charly.

Gepost door: Jeske | 13-11-07

Toffe foto's. Hallo Daisy & Donna,
Dat is me best gezellig zo een ritje maken met de koets en Fristy de pony.
Donna is duidelijk weer in haar nopjes.
Maak er nog een gezellige avond van.
Groetjes.
Tilly & Lucie.

Gepost door: Tilly & Lucie. | 13-11-07

De commentaren zijn gesloten.