18-11-07

Donna's hondenpaspoort

 

dyn002_original_130_131_gif_2532348_d353f37548dbf6752b67debb1d3d2991De opmars van de microchip als identificatiemiddel voor honden is niet te stuiten. Maar wat is een microchip? Het is een klein steriel glaskapsel (technische naam:transponder), ter grootte van een rijstkorrel. Het bevat een microchip met een nummer, bestaande uit 15 cijfers en een antenne. Ze blijft levenslang werken. De transponder is ongevaarlijk en wordt slechts door het afleesapparaat geactiveerd. Ze kan nauwelijks verschuiven en breekt niet bij een botsing. De microchip wordt door de dierenarts met een speciale injectiespuit aan de linkerzijde van de hals onderhuids ingespoten. Men kan het vergelijken met een gewone inenting. In tegenstelling tot een tatoeëring voelt het dier praktisch niets. Degeprogrammeerde onvervalste getalcode op de microchip wordt wereldwijd slechts één maal uitgegeven. Na inplanting stuurt de dierenarts de geregistreerde nummers door naar de Belgische Vereniging van Honden (BVIRH) postbus 168 te 1060 Brussel 6. TeI.070/222.445 Fax 070/222.446 Na de registratie kan het dier, indien verloren of weggelopen of gestolen, door een dierenarts,politie, dierenbescherming door middel van een afleesapparaat géidentificeerd worden en de eigenaar kan opgespoord worden. Bij overdracht van de hond of verhuis moet de eigenaar natuurlijk het BVIRH hiervan op de hoogte brengen.

Alle honden in België die geboren zijn na 31 augustus 1998 moeten kunnen géidentificeerd worden en geregistreerd staan bij de Belgische Vereniging voor identificatie en Registratie van Honden (BVIRH). Deze identificatie moet kunnen gebeuren door middel van een microchip of door middel van een duidelijk leesbare tatoeëring. Wanneer je de grens oversteekt moeten volgens een verordening van de Europese Raad honden, katten en fretten voor reizen naar het buitenland, ook binnen de EEG, een officieel hondenpaspoort mee hebben. De identificatie van de honden moet vermeld staan op het hondenpaspoort. Deze Europese richtlijn bepaalt dat de identificatie moet gebeuren door middel van een ingeplante microchip. Een goed leesbare tatoeëring ontslaat hen van deze verplichting. Let er evenwel op dat deze tatoeëring duidelijk leesbaar is om aan de grens geen moeilijkheden te krijgen. Een hondenpaspoort aanvragen voor een hond zoals Donna die een tatoeëringsnummer heeft kost slechts vijf euro. Na betaling krijg je dit pastpoort met de post toegestuurd. Zonder hondenpaspoort kan je een hond niet meenemen naar het buitenland!

Vanaf 2011 moeten echter ALLE honden een microchip dragen indien zij de grens oversteken of ze nu getatoeërd zijn of niet!

Sedert 1996 geldt er een lSO-Standaardnorm, zowel voor de microchip zelf als voor de afleestoestellen. Dat betekent dat men met elk afleestoestel - voor zover het aan de standaard voldoet - de microchip kan ontcijferen. Die toestellen zijn dus ongeacht de fabrikant, compatibel. Dus in elk land moet men de chip kunnen lezen. Oudere honden die reeds vóór 1996 een microchip kregen ingeplant hebben misschien een ander leesapparaat nodig als de ingeplante chip nog niet voldeed aan de ISO-norm. Opgelet: in Amerika en Canada is onze microchip niet afleesbaar. Wie dus met zijn hond overzee vliegt moet zich grondig over de geldende inreisvoorwaarden informeren.

Een nummer van 15 cijfers staat op de chip vermeld, die wereldwijd slechts éénmaal opgemaakt wordt. Het leesapparaat kan dit nummer aflezen. Aan de hand van dit nummer kan men in de desbetreffende databank de naam en adres van de bezitter terugvinden. Het is dus van groot belang dat hondenbezitters een verhuis of de overgave van een hond in andere handen aan de databank melden, zoniet is de microchip nutteloos en blijven zij verantwoordelijk voor de hond. De voordelen van een chip zijn: bezitters van gevonden honden kunnen snel opgespoord worden, geen grote zoekacties naar dieren door politie of dierenasielen, geen onnodige opnames in asielen, snelle identificatie bij ongeval, controle op dieren die door dierenasielen geplaatst worden, snel terugvinden van de eigenaar van een aangereden of doodgereden hond, identificeren van eigenaars van agressieve honden, controle op de hondenhandel (illegale en ongecontroleerde import of ongecontroleerde massafok).

tatoe Donna (Medium)

 

16:45 Gepost door Daisy | Permalink | Commentaren (11) | Tags: donna, wet, hond, tip |  Facebook |

Commentaren

:-) die microchip vind ik wel iets heel goeds
is toch gemakkelijk om zo de baasjes op te sporen !
een fijne avond nog verder Daisy en een pootje voor Donna
groetjes

Gepost door: Borriquito | 18-11-07

Daisy ik vind dat ook heel goed. Hij kan het niet vertellen waar hij woont he.

liefs viv

Gepost door: viv | 18-11-07

Allemaal gechipt!!! Ik ben blij dat het bij St. Hubert nu mogelijk is om voor de microchip te kiezen. De tatoeage was voor de pups een uiterst onaangename ervaring. De laatste jaren diende er gelukkig maar in 1 oortje een tatoeage gezet te worden, vroeger kwamen de beide oren aan bod. Bij de eerste tatoeage schrok de pup maar onze Tibetaantjes wisten daarna héél goed wat er ging komen als het tweede oortje aan de beurt kwam. Gelukkig is dat nu allemaal voorbij en ik hoefde er geen seconde over na te denken welke optie ik zou nemen en koos resoluut voor de microchip bij de pups.

Gepost door: Monique | 18-11-07

Onze Suzy is ook gechipt. Ze heeft wel gans de dierenartspraktijk bijeen gekrijst toen die naald in haar velleke ging. Ja, wat wil je, een hondje van met moeite 2 kg. Dat was een reuzennaald voor haar.

Gepost door: Annick | 19-11-07

:-) een fijne maandag je toegewenst Daisy
en een pootje voor Donna !
groetjes

Gepost door: Borriquito | 19-11-07

Daisy Ik wens je een aangename maandag en een aaiken voor Donna

Gepost door: Felixken | 19-11-07

Hallo Donna Die microchip dat is iets heel goed.
Zo kunnen ze vertellen waar dat ze wonen.
Nog een fijne maandag en een gezellige week
Tot binnenkort groetjes Rita

Gepost door: Rita | 19-11-07

Fijne avond. Daisy & Donna,
Eigenlijk zou iedere hond dat moeten hebben zo kan je hun baasje opsporen wanneer hij op de straat terecht komt.
In 2011 moeten alle honden een microchip hebben en dat is positief,zo kan men honden niet meer dumpen.
Nog een fijne avond en een aangename week.
Groetjes.
Tilly & Lucie.

Gepost door: Tilly & Lucie. | 19-11-07

En ja hoor, ik heb het recept van wafels te pakken gekregen van mijn moeder. Misschien een ideetje om deze sombere dag wat op te vrolijken... Groetjes.

Gepost door: Chris | 20-11-07

:-) ze hebben ginder boven nog een vat water egvonden denk ik
het regent weeral, ben da beu !!!
fijne woensdag Daisy en een pootje voor Donna
groetjes

Gepost door: Borriquito | 21-11-07

Wie kan me helpen????????? Hallo every1
Leuk al die fotootjes en positieve reacties over de microchip,echt hoor!
Maar even iets dringends:Namelijk wie kan me helpen aan een microchip voor mijn lieve puppy hondeje,ik ben namelijk gelukkig niet meer woonachtig in Holland maar ik heb dringend een microchip nodig hier in Eritrea om mijn lieve hondje mee te kunnen nemen naar Europa.Hier in Eritrea hebben ze namelijk niet dus pls pls wie kan me verder helpen?????

Gepost door: Hallo | 26-05-08

De commentaren zijn gesloten.