15-02-08

Het probleem van Anastasia

 

Stasia 001-800Sommige kleine rashonden hebben soms last van overvolle anaalklieren. Dit zijn de twee geurklieren aan weerszijde van de anus. Deze geur is voor ons zeker niet aangenaam. Elke hond heeft zijn geur met zich mee en bij een ontmoeting snuffelen ze onder mekaars staarten om die geur waar te nemen. De anaalklieren worden normaal gezien geledigd bij het ontlasten ( met een geurvlag) Vroeger hadden die klieren een functie; ze dienden op het territorium af te bakenen en om de vijand te besproeien zoals een das doet. De onwelriekende vloeistof kan naar buiten door een dun kanaaltje. Wanneer het vocht in de anaalklieren zich ophoopt, krijgt een hond een drukkend gevoel op die plaats.

Elke hond zal anders reageren op het pijngevoel. Anastasia begint in de vacht van haar achterbenen te bijten, waardoor haar huid na een tijdje rood en pijnlijk is. Ze bijt en likt ook boven haar staartbasis. Toen Darky nog een jonge hond was, gleed hij met zijn achterste over de mat om zich te ontdoen van de hinderlijke jeuk. Nu hij oud is, verdraagt hij het ongemak en merk ik het probleem pas als de omgeving rond zijn aars pijnlijk rood gezwollen is. Dhyani huilt dan weer van de pijn als hij zijn behoefte doet. Hij is zeer kleinzerig en meestal zijn zijn anaalklieren zelfs niet ontstoken. Donna is weer een buitenbeentje ze weigert dan alle voedsel, maar voor de rest zie je geen verandering in haar gedrag. Bij Anastasia zijn de anaalklieren vaak overvol en soms ontstoken. Dat zie je aan de dikke vloeistof die naar buiten komt bij het leegdrukken van haar anaalzakjes.

Met je duim en wijsvinger moet je langs de buitenzijde van de aars de onwelriekende vloeistof naar buiten drukken. Met je andere hand hou je de staart goed naar omhoog. Soms zie je duidelijk de lichte verdikking waar je moet drukken. Ik denk daarbij aan aan uurwerk. Mijn duim drukt op kwart voor en mijn wijsvinger drukt op kwart na. (op het cijfer 8en 4 om nog nauwkeuriger te zijn) Van buiten richting aars drukken is de boodschap. (druk duim en wijsvinger naar elkaar toe!) En wat je zeker niet mag vergeten bij je doe-het-zelf-operatie is een vel keukenrol om te voorkomen dat het goedje tegen je gezicht spuit. Donna, Dhyani en Anastasia geven geen kik bij deze handeling. Alleen voor Darky heb ik hulp nodig omdat hij zou willen bijten.

Overvolle anaalklieren zijn vaak te voorkomen door aangepaste voeding. Voor Anastasia moet ik zelf eten koken om haar van dit probleem te vrijwaren. Toen ik haar kocht hebben haar vorige eigenaars mij hondenbrokjes aanbevolen voor een hardere stoelgang. Spijtig genoeg heb ik het merk niet onthouden omdat de verkoper mij niet op de hoogte gesteld had van Anastasia's grote probleem.

Ik ben nooit te oud om bij te leren...

Er is plaats genoeg bij de reacties voor nuttige tips en opmerkingen!

Stasia 003-800

 

11:07 Gepost door Daisy | Permalink | Commentaren (13) | Tags: anastasia, gedrag, dhyani, darky, voeding, tip, donna, dierenarts |  Facebook |

Commentaren

Daisy ik weet dat er van Hill's bij de dierenkliniek liggen voor zulke problemen als ik me niet vergis.
Niet in de winkel verkrijgbaar. tel 03 322 78 11
Wat zegt jouw dierenarts hiervan ? kan je dit medisch niet laten verhelpen ?
groetjes Viv

Gepost door: Viv | 15-02-08

Gelukkig hebben ze dat probleem hier nog niet gehad, ik hoorde al wel dat je het 't beste kan laten leeg drukken door een dierenarts. Dus ik verbaasde me er over dat jij dit zelf doet. Ik moet zeggen dat hier alle stoelgang- en darmproblemen opgelost zijn sinds ik overschakelde op Duck (natuurvoeding)
Groetjes,
Chris, Laika & Chesko

Gepost door: Laika en Chesko | 15-02-08

Hier hebben we dat probleem nog niet gehad. Maar bij Woody liet ik dat door de dierenartse doen, we kwamen daar wel minstens 1 keer per maand over de vloer... Ik denk dat het Miss Poppy wel zou lukken, Lily daarentegen kan geen moment stilstaan ook niet als ik haar kam.

Gepost door: Chris, Miss Poppy & Tiger Lily | 15-02-08

Ons boke heeft er gelukkig geen last van. Bowie geeft ook een dikke knuffel terug. Mss idd is naar de veearts gaan. XXX leuke honden op de foto.

Gepost door: Tommy | 15-02-08

Met een dikke trui is het prachtig weer...nog een fijne dag

Gepost door: Yolanda | 15-02-08

Daisy en Donna Ik kom jullie nog en heel moie avond en een prachtig weekend wensen. Ik ben juist terug thuis ik heb met de dochter op stap geweest hier in Waregem.
Groetjes

Gepost door: Jeske | 15-02-08

OH des petits derières!!
on veut voir la tete,pas les fesses!!! a++bon week

Gepost door: ellen | 15-02-08

Weer eens schitterende foto!!!
Onze 2 tibetanen hebben daar geen last van. Darjee heeft daar helemaal in het begin dat ik hem had last van, maar nu niet meer hopelijk blijft dit zo. Ik geef de honden steeds Royal Canin Adult Medium en een boterham bruin brood eronder (zélf gebakken) en dan wat overschot van ons. Die een stoelgang is normaal steeds oké, behalve als Darjee tijdens een wandeling al zoveel ontlast heeft dat er bijna niks anders meer uitkomt dan "slappe" stoelgang.
Groetjes,
MT

Gepost door: Marianne | 15-02-08

Prachtige foto. Hallo Daisy,
Dit is weer eens een prachtige foto.
Jaren terug, ik zal het nooit vergeten, stond bij ons aan het venster in de gang van het appartementsgebouw een armzielig straathondje, een kruising van een schnauzer en wat nog ... geen idee,het stond werkelijk te smeken, ach neem me in huis want ik heb geen thuis, ons hart smolt weg van ontroering, we namen haar in huis en ze is nog vele jaren bij ons gebleven tot we ze hebben moeten laten inslapen want ze had baarmoederkanker.
Zij had dat probleem van overvolle anaalklieren, en dat was zo pijnlijk dat we er een aantal keren de dierenarts hebben moeten bijhalen, dus ik ( Lucie ) ken het probleem zeker.
Ik wens je voor straks nog een goede nachtrust en een heel prettig weekend.
Groetjes.
Tilly & Lucie.

Gepost door: Tilly & Lucie. | 15-02-08

Anaalklieren! Sommige honden hebben meer last van hun anaalklieren dan anderen, er zijn er ook die nooit last hebben. De stoelgang is belangrijk, die mag niet te zacht zijn want dan krijgen ze hun anaalklieren niet geledigd en beginnen de problemen. Zorgen voor goede vaste faces is dus een must om zoveel mogelijk dit probleem te voorkomen. Ook kan erfelijke aanleg een reden zijn. Daisy, dit was echt een 'shit' onderwerp hoor... ;))......

Gepost door: Monique | 16-02-08

Donna ik ben met de radio aan op het internet aan het surfen .
En kom je nog een heel fijn weekend wensen ....gr Lucie en Tilly

Gepost door: Lucie en Tilly | 16-02-08

Nog een fijne laat avond en voor morgen een prettige dag

Gepost door: Yolanda | 16-02-08

Zie ze daar staan, ze tonen alle drie hun achterste aan ons... dat moet niet gemakkelijk geweest zijn om deze foto te maken..

Gepost door: Annick | 17-02-08

De commentaren zijn gesloten.