27-02-08

Groene pootjes met Donna :-)

 

In een tuin waar honden lopen moet je een sterke gazon zaaien, bij voorkeur een speelgazon. Deze bevat veel raaigras, dat tegen een stootje kan en snel kan herstellen. Voor de bemesting gebruik je best een fijne korrel die na het strooien niet op de grasmat blijft liggen. Het ideale is een organische meststof met langzame werking. Die meststof geeft gedurende meerdere maanden voortdurend voeding af. Het fosfaat in de meststof dient voor een goede ontwikkeling van het wortelgestel, terwijl de kalium de celstructuur van de grasplant verbetert en beter bestand maakt tegen kou en droogte. Bij langzaamwerkende meststoffen is de kans op verbranding dan ook een stuk kleiner, de voedingsopname evenwichtiger. Om je honden te vrijwaren van nare geuren, moet je de meststoffen voor een regenperiode toedienen. Groffe korrelmeststoffen zijn niet geschikt voor een hondentuin en pups kunnen eraan bijten. Op een gazon waar dagelijks honden lopen zie je doorgaans geen molshopen. Bij droog weer kan hondenurine, in het bijzonder door het hoge stikstofgehalte, leiden tot gele plekken in het gazon. In dit geval moeten de plekken worden uitgeharkt en meestal herstelt een sterke grasmat zich na een regenperiode. Een door kinderen of dieren belopen gazon moet je trouwens vaker beluchten en verticuteren. Uitkammen met een verticuteermachine zorgt ervoor, dat lucht en water weer bij de wortels kunnen komen. Wanneer je de gazon helemaal wil vernieuwen zonder spitten en egaliseren, mag je bezanden met wit zand. Die techniek gebruikt men op golfterreinen, waar men de grasperken nooit omspit. Onkruidvorming in een gazon kan het beste worden voorkomen door het gebruik van een groot mes. Haal de wortels van de woekerende planten helemaal uit de bodem. Sproeistoffen zijn af te raden! Het verdient de aanbeveling het gazon na een chemische onkruidbestrijding zekerheidshalve 24 uur niet te laten betreden door kinderen of honden.

Bij de keuze van de sierheesters moet je ook rekening houden met de aanwezigheid van honden. Plant in hun buurt zeker geen buxusplanten. Door zijn urinegeur trekt buxus honden aan die hun merk erop sproeien. Hieraan gaan hele delen buxus verkleuren en afsterven. De meeste coniferen zijn niet geschikt voor een hondentuin. Door de hondenurine zullen de onderste takken onherstelbaar beschadigd worden en de dwergsoorten zullen de urinedoop zelfs niet overleven. Teven zijn dus geschikter voor een echte tuinliefhebber. Grote reuen kunnen in een tuin meer schade aanrichten :-) De meeste van de groenblijnende tuinplanten zijn giftig voor honden. Maar in normale omstandigheden zullen honden er niet van eten. Als ik naar de lijst van giftige planten kijk, weet ik dat ze in mijn tuin kan vinden. Blauwe regen, rhododendron, cotoneaster, hulst, buxus, euonymus, laurierkers... Ik wist niet dat de bessen van de hulst zoveel gif bevatten. Gelukkig staat er in de tuin nergens een dodelijke taxusplant.

blijven 020-800

 

09:25 Gepost door Daisy | Permalink | Commentaren (7) | Tags: tip, hond, donna, tuintip |  Facebook |

Commentaren

Daisy heel nuttige info.
Wij zelf hebben een heel grote online winkel. Ken de voorwaarden.
maar ik zal blij zijn als die er is. Vrijdag niet geleverd geld terug.
Liefs Viv

Gepost door: Viv | 27-02-08

Dag Daisy Met dieren in de tuin moet men opletten
Nog een aangename dag

Gepost door: Felixken | 27-02-08

met bessen in de tuin moet je zeker oppassen heb een hond gekent die aan bessen (van de laurier geloof ik) gestorven is niet de bessen maar de pitten zouden giftig zijn, en je zou denken instinctief blijven ze daar wel af maar nee hoor.
groetjes Vicky

Gepost door: Vicky | 27-02-08

Daisy en Donna Dat is weer een schattige foto van Donna, en wij hebben geen gras Well hier en daar staan er potten met buxus erin ,en inderdaad Charly gaat daar graag tegen plassen.Anders hebben wij maar een lange gang met een boord blauwe bloempjes in de zomer en een terras .Adriën heeft de rest alles laten toebouwen dat hij veel plaats heeft om hem bezig te houden.
Groetjes

Gepost door: Jeske | 27-02-08

Hey Daisy ik ben een beetje van jullie nieuws komen lezen.
Nog een fijne avond en tot kijk.

Gepost door: emmy | 27-02-08

heel handig voor ons! Wij moeten binnenkort de tuin bemesten, al zou hem omploegen met Milo stukken beter zijn ... maar echt geen zin daarvoor, zal voor later zijn, we zullen eerst wat proberen te herstellen en bemesten en hopen dat dat toch al wat deftige resultaten geeft.

Gepost door: Patsy | 27-02-08

Weeral bijgeleerd! Eventjes wat blognieuws ophalen en zie op Donn's blog staan weeral nuttige wenken.

Gepost door: Monique | 01-03-08

De commentaren zijn gesloten.