08-06-08

Huishoudtips voor dierenliefhebbers :-)

 

Dierenharen in je huis geven je bezoekers geen nette indruk. De meeste katten en honden verliezen nu en dan haren. Op de kussens waarop mijn shih-tsu Anastasia regelmatig ligt, zie ik witte dunne haartjes. Bij de andere honden die kort geschoren zijn is er dan weer zo goed als geen haarverlies. Het poetsen van de leefongeving is voor dierenbezitters meestal een grotere klus dan voor mensen zonder huidieren. Daarom heb ik besloten om enkere kuistips op een rij te zetten om de haartjes te lijf te gaan.

-Voor je de vloer begint te dweilen met water en zeep moet je eerst even grondig stofzuigen om te voorkomen dat die haren en pluizen nadien op de tegels en te plinten blijven plakken. Op die manier heb je veel minder water nodig voor een proper resultaat. In het geval dat er geen stofzuiger beschikbaar is gebruik je een veegborstel met natuurlijke haren. Knip een rond gaatje in het midden van een dweil voor de steel van een vloertrekker (aftekker). Zo maak je een eenvoudig en goedkoop hulpmiddel om je niet te bukken bij het dweilen.

-Achtergebleven haren op het tapijt verwijder je met een kunstof borstel die elektrostatisch geladen is, of een speciale roterende stofzuigborstel. Ik gebruik dikwijls een vloertrekker (aftrekker) die ik dan een beetje nat maak en alle pluizen kleven eraan.

-Om je zetels te behandelen maken kan je een vochtig microvezeldoekje gebruiken. Ook een goed uitgewrongen washandje doet wonderen! Tussen de kussens moet je even stofzuigen.

-Dierenharen op kleren verwijder je met een taperol of de klassieke kledingborstel waarbij je tegen de richting in moet borstelen. Je hand natmaken en over de vezels wrijven is de goedkoopste oplossing. Voor dierenharen op wollen kleding gebruik je een kledingborstel die eerst in spiritus gedoopt is. Droog je kleren in de droogkast in plaats van buiten of op een droogrek. De honden- en kattenharen kunnen dan immers in de stoffilter achterblijven. Dit doe je ook best als je de mand, de knuffel of het dekentje van je huisdier moet wassen. Om energie te besparen steek je de 'behaarde' was maar even in de droogkast en nadien hang je alles gewoon te drogen.

-Preventie is ook belangrijk: borstel je hond of kat geregeld buiten. Al die haren kunnen alvast niet meer in je huis ronddwalen. Hoe vaak je je huisdier borstelt hangt af van het ras. Ik heb bewust gekozen voor langharige rassen die weinig of niet verharen. Mensen met katten zullen wel dagelijks met dit harenprobleem te maken hebben.

Wie echt geen haartjes in zijn huis wil moet geen huisdieren nemen. Maar de vriendschap die je van een hond of een kat krijgt, doet je dit extra werk vlug vergeten. Bloggers die nog extra tips kennen om het huis netjes te houden, kunnen ze bij de reaties van deze posting plaatsen.

Veel succes met de huishoudelijke taken!

ras 004-800

 

23:17 Gepost door Daisy | Permalink | Commentaren (11) | Tags: hond, kat, rashond, tip |  Facebook |

Commentaren

vrouwtje steekt de lakentjes en dekentjes van de zetels in de droogkas , die zorgen ook dat mn haartjes eraf zijn
groetjes thorreke

Gepost door: thor | 09-06-08

Inderdaad, mensen die houden van kraaknette huizen, nemen beter geen huisdieren. Dat geldt trouwens ook voor mensen die alles keurig op zijn plaats zien staan. Naast de katten- en hondenharen, zijn hier ook regelmatig omgevallen of uitgegraven bloempotten te vinden (Fonzie en de fretten), een aangevallen bieslookplant (Fonzie), een verloren afstandsbediening onder de zetel (alweer Fonzie), vroeger half opgegeten kauwbenen (Erkan en binnenkort waarschijnlijk Hector), achtergelaten speelgoed (Fonzie, Erkan en de fretten), korreltjes naast de kattenbak (Fonzie natuurlijk), geruïneerde schoenen (binnenkort Hector, als het vrouwtje weer zo stom is om haar schoenen te laten slingeren), een van de wasdraad gestolen washandje (Fonzie en Erkan), vuile pootafdrukken op het fornuis (Fonzie, ons fornuis is glanzend zwart: niet goed nagedacht bij de keuze van de kleur) en zo kan ik nog wel even doorgaan. De beste remedie is natuurlijk regelmatig kuisen, maar ook wat tolerantie - of gelatenheid. Huisdieren zorgen nu eenmaal voor rommel...

Gepost door: Fonzie | 09-06-08

Inderdaad, meer werk, maar zoals je schrijft je krijgt er ook ongelooflijk veel van terug. Hier breek ik regelmatig bijna mijn benen op tapijt in de zitkamer als het weer maar eens helemaal vol ligt met hun speelgoed. Want speelgoed in een mand is niet zo leuk als een grote tapijt vol speelgoed. Als het regent, zetten ze het alle 2 op een spurtje om eerst (?) met hun natte poten de zetel in te springen... Voor de haartjes heb ik mij een (dure) stofzuiger aangeschaft en die doet het perfect.

Gepost door: Chris, Miss Poppy & Lily | 09-06-08

Dat nemen we er met plezier bij een proper huis zonder diertjes is maar kaal hoor

Gepost door: vicky | 09-06-08

ne swiffer doet wonderen, en iedere dag ga'k wel eens rond met de dweil!
Toen mijn vorigehond gestorven was, en ik een tijdje zonder zat, was het huis nooit meer vuil!!!
ik verveelde me soms, want 'k had opeens geen werk meer!!!
nu weet ik terug iedre dag wat doen, en ik vind het reuze fijn!!!!!!

Gepost door: yvetje | 09-06-08

Hier kan ik elke dag opnieuw wel alles kuisen, maar soms zeg ik ook is foert se en blijven de hondenpootjes eens een dagje langer op de vloer. ook elke dag te reinigen, het salontafeltje, Tidou zit bij ons aan de zetel en druipt dan met zijn tong op de tafel, om gek van te worden. En dan nog maar te zwijgen over de ruiten... Die blijven ook niet langer dan twee dagen schoon... En dan nu met die zweetpootjes van hem... Puff... Zo kan ik bezig blijven, maar gelukkig is de liefde van je hond zo groot, dat je al die ongemakken snel vergeet!

Gepost door: Kristel | 09-06-08

Het extra werk dat je huisdieren meebrengen ben je zo vergeten als je ziet hoe een oprechte vriendschap ze geven
Maar in ieder geval toch weer bruikbare tips hier gevonden

Gepost door: mireille | 09-06-08

Hallo ! Mooie foto ! En wij kijken niet op een haar... de dieren hebben voorrang ! Want hoe meer mensen ik leer kennen, hoe liever ik de dieren heb...


Prettige dag !

Gepost door: Jeroen | 10-06-08

Een goede stofzuiger! Een goede stofzuiger is mijns inziens een must als je dieren hebt. Als mijn oude het begeeft weet ik nu al welke ik de volgende keer ga nemen, zo een die zijn zuigkracht niet verliest en die geen stofzak meer nodig heeft. Wil je een fris geurtje in je kamer na het stofzuigen kan je altijd een van die in de handel verkrijgbare geurstikjes in de nieuwe stofzak steken. Een propje watten met je geliefde parfum of bloemen essance kan ook.

Gepost door: Monique | 10-06-08

zitten handige tips tussen
knuffel van ons

Gepost door: Viv | 29-04-09

Nog iets anders is het dat je, na het poetsen nog altijd kleine hondenpootjes op de vloer ziet! Wie weet raad?

Gepost door: Rikske | 27-05-10

De commentaren zijn gesloten.